ØJEBLIK
Kurven opdateres

Tilbudsvarer

Aperol Liqueur

1 L

79,00 DKK

SPAR
20,-

99,00 DKK
Gå til varen

Armani

Armani EA2033 309487 64 SUNG

779,00 DKK

SPAR
334,-

1.113,00 DKK
Gå til varen

Armani

Armani EA4056 504281 57 SUNG

838,00 DKK

SPAR
360,-

1.198,00 DKK
Gå til varen

Armani

Armani EA4058 506381 58 SUNG

945,00 DKK

SPAR
406,-

1.351,00 DKK
Gå til varen

Armani

Armani EA4061 547987 49 SUNG

520,00 DKK

SPAR
521,-

1.041,00 DKK
Gå til varen

Whisky for whiskyelskere

Se hele vores udvalg af whisky

Whisky eller bourbon?

Kært barn har mange navne – det gælder også den gyldne drik, der for mange er forbundet med filmscener med modne jakkesætsklædte herrer i røgfyldte kontorlokaler, der mødes til en afgørende snak i selskab med en nyskænket whisky.

Whisky (uden e) stammer oprindeligt fra Skotland, og er stadig den mest udbredte variant af den populære spiritus. Irerne tog tidligt det skotske broderfolks brændevin til sig, og døbte den whiskey, da det var mere mundret end det gæliske ”uisge beatha” – Livets vand. For et par hundrede år siden blev det amerikanernes tur til at tage den destillerede spiritus til sig, da det blev forbudt at producere frugtbrændevin. Og bourbon blev således født.

Tre ingredienser – tusinder af smagsnuancer

Den simple produktionsmetode er måske en del af forklaringen på, at whiskyen har overlevet i tusinder af år, og fortsat er meget udbredt. Whisky består helt basalt af byg, vand og gær, mens amerikanerne bruger majs til fremstilling af deres bourbon. Byg og majs er begge afgrøder, der på grund af deres hårdføre natur, er blevet produceret i massevis. Historisk set har whisky altså været en billig og festlig måde at udnytte overskudsproduktionen på.

I dag er whisky i højere grad en nydelsesdrik med en høj status hos livsnydere og passionerede whiskyelskere. Selvom whisky er simpel i sin produktion, er smagsnuancerne komplekse og utallige, da smagen bl.a. påvirkes af den fauna byggen dyrkes i, vandets hårdhed og den fadtype whiskyen efterfølgende lagres på.    

Dyk ned i det skotske højland

Mens bourbon typisk er sødlig og irsk whiskey lys og let, er skotsk whisky en religion i sig selv. Diversiteten i den skotske natur giver hver whisky et unikt udtryk, og landet er opdelt i 5 distrikter med hver sit særpræg. Det kan tage år at finde frem til det whiskydistinkt der passer bedst til dine smagsløg. Vi har dog samlet en lille lynguide, der gør det lidt nemmere for dig at give dig i kast med whiskyen.

Lowlands: Lys og let whisky med et stort smagsudtryk – et godt udgangspunkt, hvis du er nybegynder.

Highlands: Krydret, men afrundet whisky med en let røgsmag.

Speyside: Let blomsteragtig whisky med noter af syrlige grønne æbler og citrus.

Islands: Kompleks whisky med pebret smag af hav og tørv, men en lidt sødlig afslutning.

Islay: Kraftig røget smag af tørv og jord – en kompleks smagsoplevelse for kendere, men oftest afskrækkende for nybegyndere.

Nyd whiskyen korrekt

Måske tænker du umiddelbart at det er synd at ødelægge årgangsspiritus med is, men i whiskyens tilfælde er et par dråber vand med til at åbne op for duft- og smagsoplevelsen.

Som nybegynder vil du få meget ud af at købe en whisky fra Low- eller Highlands-distriktet i prisklassen mellem 300 og 500 kr. Her får du en let tilgængelig og afbalanceret whisky, der åbner op for en lille del af de smagsnuancer Skotland har at tilbyde.

Har du som nybegynder har fået mod på at kaste dig ud whiskyens verden, så er den 10-årige Glenmorangie et oplagt bud på din første investering.


Se hele vores udvalg af whisky